Szurcsik József 1959-ben született Budapesten. 1981 és 1988 között végezte el a Képzőművészeti Főiskola sokszorosított grafika szakát és egy továbbképzőt, elnyerve a Derkovits ösztöndíjat.

Sokoldalú művész, a sokszorosító grafika szinte minden ágában alkot, emellett készít pasztellképeket, akril-olaj festményeket, ceruza- és tollrajzokat.

Foglalkozik illusztrációval, lemezborítókat és könyveket is illusztrál. 1986-ban a Hangár című kiadvány számára készített arcélképeket- ez később a védjegyévé vált, szinte kizárólag profilból ábrázolja alakjait. 1986 és 1988 között alapító tagja volt az Art-Reaktor művészeti- zenei csoportnak.

Grafikáinak és festményeinek stilizált, szürrealisztikus figurái összeolvadnak a geometrikus építészeti motívumokkal. Ez jelenti a halott anyag antropomorfizálását, és az ember lelkének foglyul ejtését az építményben. A festmények felszíne archaizáló, repedezett. Klasszikus rajztechnikával készült grafikáira jellemző a finom vonalrendszer.

Szurcsik Jószef tagja több művészeti társaságnak, a Folyamat Társaságnak, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének, a Magyar Grafikusművészek Szövetségének, a MAMŰ Társaságnak, és a 2002-ben alakult Képzőművészek Batthyány Körének. Tanári tevékenysége is jelentős, 2006 óta az egri Eszterházy Károly Főiskola Rajz és Vizuális Kommunikáció Tanszékének tanszékvezető docense. 2008 óta tanít a Magyar Képzőművészeti Egyetem Grafikai Tanszékén is.

1997-ben kapott Munkácsy-díjat, művei megtalálhatók, Magyarországon kívül cseh és finn közgyűjteményekben.