Robert Saint Cricq 1924-ben született Párizsban, ahol ma is él és dolgozik. Művészi pályája elején elsősorban olajfestéssel foglalkozott, a festék összetevői azonban súlyos allergiát váltottak ki nála, így kénytelen volt olyan alternatív technikákhoz fordulni, mint a metszetkészítés vagy a kollázs. A kényszerűségből a művész azonban előnyt kovácsolt, mivel hamarosan használt, utcán talált anyagok és tárgyak alkalmazásával kezdett kísérletezni, amelyeket különleges asszamblázsok, reliefek formájában ötvöz egésszé.

Robert Saint Cricq ennek megfelelően hosszú évek óta szenvedélyesen gyűjti a művészetéhez szükséges kellékeket: kopott szobrok, használaton kívüli kerekek, szebb időket látott babák, fadarabok, fiókok, régi szerszámok és mindenféle szokatlan, meglepő kacat alkotják különleges világát. Minden egyes tárgyon érzékelhető az idő, a használat nyoma. Az utcán vagy bolhapiacokon beszerzett alkotóelemek így egyfajta kopottas bájt kölcsönöznek a kész műnek.

A művész hozzáértő szemmel párosítja össze az első ránézésre gyakran össze- nem-illőnek tűnő részelemeket. Olykor egy kevés festékkel, esetleg rajzokkal egészíti ki a kompozíciót. Az így létrehozott ikonszerű alkotások a gyerekkor csodálatos álomvilágát idézik. Szokatlan kreációiban - amelyek mind egyfajta játékos egyensúlyra törekszenek - hol poétikusabb, hol szigorúbb, geometrikusabb megközelítés érvényesül.

Robert Saint Cricq a MADI nemzetközi művészeti mozgalom tagja. Emellett humortól sem mentes alkotásaiban a dadaizmus hatása is érezhető: egyes alkotásai rokonságot mutatnak Kurt Schwitters hasonló technikával készült kompozícióival.

Ma a párizsi Galerie Olivier Nouvellet képviseli a művészt. Robert Saint Cricq művészetét a hajdúszoboszlói Nemzetközi Modern Múzeumban ismerhette meg a magyar közönség (2002).

Csoportos kiállÍtások
Robert Saint Cricq rendszeresen részt vett a párizsi Salon des Indépendants, a Salon d'automne, a Salon des Réalités nouvelles, a Salon Comparaisons, a Salon de la Jeune Peinture, valamint a Salon Grands et Jeunes d'aujourd'hui kiállításain. Az utóbbi években a következő csoportos kiállításokon szerepelt: "Exposition MADI", Mairie du 20e arrondissement, Párizs (2007), "Exposition Collective", Galerie Olivier Nouvellet, Párizs (2008), "30 ans de Passion. Collection de l'Hotel Bedford", Espace Culturel Les Dominicaines, Pont-L'Eveque, Franciaország (2009).